Фондация CLAAS отличава млади таланти - РАПИД КБ ЕООД

Фондация CLAAS отличава млади таланти

Катрина Клаас-Мюлхойзер връчи стипендии и награди

Фондацията CLAAS наскоро отличи изключителни дисертации от областта на селскостопанските науки и инженерството. Вече повече от 20 години, CLAAS отличава ученици и студенти със стипендии и награди. Тази година стойността е над 30 000 евро. Изгряващите таланти получиха своите награди на церемония в централата на CLAAS. Финалистите и носителите на основните награди представиха своите идеи пред публика в кратки лекции.

Наградите бяха връчени от Катрина Клаас-Мюлхойзер, председател на борда на директорите от 2021 г. насам. Тя беше доволна, че може да приветства нови селскостопански таланти от най-разнообразните нации от Европа в Харзевинкел. „Днес се срещаме с ученици, които вече са открили голямата си страст към технологиите и селското стопанство. Таланти, които са изключително важни за справяне с предизвикателствата, пред които ще се изправим днес и в бъдеще.“ Основана през 1999 г., фондацията CLAAS ежегодно присъжда стипендиите на Хелмут Клаас, бонус награди и международни награди.

По-конкретно бяха присъдени следните награди:

Стипендии

1-ва награда: Тристан Мицел, студент от университета в Касел (Германия), създаде насоки за планиране на агролесовъдни системи, като обърна специално внимание на щадящия климата дизайн. За работата си той получи 7200 евро.

2-ра награда: Кристиан Райхлер от Университета за приложни науки на Южна Вестфалия (Германия) разработи референтни материали за определяне на влагата в силажокомбайн с помощта на близки инфрачервени лъчи. За това той получи 6000 евро.

3-та награда: Фабиан Лоренц, който учи в Университета за приложни науки Weihenstephan-Triesdorf (Германия), получи 4800 евро за експеримента си върху еднозърнеста сеитба на пшеница, използвайки различни методи на сеитба и обвити семена (семена, затворени в черупка, което води до еднакво кръгла форма).

4-та награда: Тим Хюрдеман получи 4-та награда за своето изследване на оптимизирано допълнително осветление в оранжерии за максимизиране на финансовата възвръщаемост. За това студентът от университета Вагенинген (Холандия) получи 3600 евро.

Бонус награди

В допълнение към стипендиите бяха раздадени и две бонус награди на стойност 1500 евро. В категорията „Аграрно инженерство“ Джонатан Фос, студент от Техническия университет в Мюнхен, представи най-добра работа. Той разработи станция с климатични сензори за анализ на климатични хетерогенности в системите за отглеждане на закрито. А Алисия Фьолкер, студентка от университета Хохенхайм, получи бонус наградата в категорията „Изключителна личност и бъдещи импулси“. Тя се занимаваше с изследователския въпрос: Нарязването на захарно цвекло причинява ли положителен ефект за азотна минерализация?

Международни студентски награди

Международните студентски награди, всяка на стойност 2000 евро, бяха присъдени на Кристиан Марковичи от Университета за природни науки „Крал Михай I“ от Тимишоара (Румъния), Пал Сабо Золтан от Будапещенския университет по технологии и икономика (Унгария), Нинке де Вилде от Wageningen University (Холандия), Nikolas Bakan от Poznań University of Life Sciences (Полша) и Jakub Trnka от Словашкия университет по земеделие в Нитра (Словакия).

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top