Семейството на комбайните CLAAS се разширява с изцяло нова серия EVION

Семейството на комбайните CLAAS се разширява с изцяло нова серия EVION

Три нови 5-сламотръсни комбайна EVION допълват серията зърнокомбайни CLAAS.

CLAAS разширява продуктовата си гама комбайни от TRION и LEXION с три нови модела 5-сламотръсни зърнокомбайни. Машините от серията EVION са оборудвани с модерни 6-цилиндрови двигатели Cummins. Както и с компютърни терминали за управление CEMIS 700. Комбайните от тази серия издигат производителността, удобството, гъвкавостта и издръжливостта на ново ниво в нискиясегмент. EVION се предлага във версии CLASSIC и MAXI и нива на оборудване TREND или BUSINESS. Той е идеален за семейни ферми, както и за контрактори и агробизнеси с по-малки земеделски стопанства.

Най-новата технология за овършаване в съчетание с доказани компоненти: EVION в две версии CLASSIC и MAXI

EVION е последната стъпка от плануваното преструктуриране на моделите от направление зърнокомбайни, което започна през 2019г. с новите модели LEXION. Той е наследник на предшестващите го серии AVERO и по-малките модели на TUCANO. Новите три модела 5-сламотръсни зърнокомбайни завършват гамата от машини предназначени за по-малки и семейни стопанства. „EVION е много важен продукт за CLAAS“, каза главният изпълнителен директор на CLAAS Ян-Хендрик Моор, който отговаря и за звено „Прибираща техника“ .

„С тези три нови зърнокомбайна ние сме в състояние да предложим модерни, но достъпни машини за по-малки стопанства, които искат собствено оборудване за прибиране на зърно. Ние самите сме семеен бизнес и искаме да продължим да предлагаме точните машини за по-малките стопанства във всички наши продуктови гами. Избрахме „семейните въпроси“ като тема на кампанията EVION с три послания: първо, да отбележим завършването на семейството на зърнокомбайните CLAAS с новия EVION, второ, да припознаем семейните ферми като основна клиентска група и трето, да затвърдим позицията си като най-голямата семейна компания за селскостопански машини в света.“

Технологията на EVION се основава на модулна система, която се използва за конструирането на почти 40 версии на LEXION и TRION. „За EVION ние използваме изпитана и надеждна технология, която се е доказала в хиляди машини“, продължава Моор. „За да отговорим на различните изисквания на нашите клиенти, EVION 430 и 450 се предлагат във версия CLASSIC или MAXI, какъвто беше случаят с легендарния DOMINATOR. Всички варианти, включително EVION 410 CLASSIC, могат да бъдат поръчани с във версии TREND или BUSINESS за по-голяма персонализация. Освен това нашите клиенти могат да избират допълнителни опции, които са независими от линията оборудване.“

Директно овършаванес голям барабан и максимална надеждност на работа

Освен че се фокусира върху използването на висококачествени, доказани компоненти, осигуряващи безкомпромисно качество на овръшаване и надеждност на работа, дори при трудни условия на жътва, екипът разработчици гарантира, че EVION е лесен за използване. Заради това, той е оборудван с тангенциална система за овършаване с един голям вършачен барабан с диаметър 600 мм и синхронизиран отбоен битер, комбинирани с пет сламотръса с дължина 4,40 метра и наклонена камера с ширина от 1420 мм. Това води до впечатляваща площ на овършаване от 0,95 m2 и сепарираща площ от 6,25 m2, осигурена от сламотръсите. В допълнение, клапите на предварителната контра са под вършачния барабан и това разположение позволява висока производителност, като същевременно осигурява отлично качество на зърното. 

Скоростта на вършачния барабан се настройва прецизно от терминала за управление в кабината – CEMIS 700. Диапазонът на обороти от 480 до 1150 об./мин. (или от 420 до 1080 об.мин. с допълнителен кит) може да се настройва чрез варитор при EVION CLASSIC, докато при EVION MAXI се предлага двустепенно регулиране, както следва: 220 – 630 об./мин. или 415 – 1150 об./мин. Насторйването на вършачната контра се извършва хидравлично от кабината, като има и вградена защита от претоварване, реализирана с помощта на хидро-акумулатори, за да се предотврати задръстване на вършачния апарат. Вършачната контра и при двете версии CLASSIC и MAXI e универсална, което рядко изисква смяната ѝ при прибиране на еднотипни култури. Когато това е необходимо, отделните сегменти на контрата могат лесно да се извадят и подменят през камъкоуловителя.

За да осигурят по-ефективно вторично сепариране и по-голяма производителност, централните повдигачи на сламотръсите са преработени, за да разтоварят преминаването на материала и да позволят по-бързо прехвърляне на следващите порции слама. Друг важен фактор – в допълнение към защитата от претоварване на контрата е осигуряването на експлоатационна надеждност. То базирано на сензори за наблюдение на потока върху сламотръсите. Веднага щом там започнат да се образуват задръствания в резултат на трудни условия на жътва, операторът получава ранно предупреждение под формата на звукова аларма, заедно с визуално предупреждение на дисплея на терминала CEMIS 700. В допълнение, опционалният CEMOS AUTO CROP FLOW автоматично деактивира хедера и наклонената камера в случай на непосредствен риск от блокиране на вършачния барабан или сериозно приплъзване на ремъка, така че да не се подава повече ожънат материал. Така се избягват ненужни задръствания и повреди.

Високи нивa на очистване с лесни настройки

Въпреки компактните външни размери на EVION, развойният екип успя да интегрира изключително ефективна система за очистванеГорното и долното сито работят в противоположни посоки и имат обща отсевна площ от 4,80 m2. Конструкцията на ситото, чиито отвори наподобяват  жабешка уста, е с оптимизирани характеристики на потока и се е доказало се при моделите LEXION и TRION при изключително разнообразни условия на полето.

В допълнение към електрическата настройка на ситото, стандартно всички модели EVION са оборудвани със система за измерване на загубите. Регулирането на скоростта на радиалния вентилатор се извършва от кабината – и дори може да се управлява автоматично с опционалната функция AUTO SLOPE при жътва по наклонени терени. Прозорчето за наблюдение позволява материалът за доовършаване да се наблюдава удобно от мястото на оператора. 3D очистващата система, която е в състояние да компенсира страничен наклон на терена до 20 процента при жътва по склонове, е стандартна за серията BUSINESS и опция при CLASSIC.

Големи бункери за зърно и мощни елеватори

Бункерът за зърно, интегриран зад кабината, е с капацитет 5 600 л. в EVION 410, 6 500 л. в EVION 430 и 8 000 л. в най-мощния EVION 450. Сензорите предупреждават оператора, когато нивото на зърното достигне 70 процента и след това 100 процента. В допълнение към тази функционалност, големият прозорец за проверка на бункер за зърно дава на оператора директен, поглед върху нивото на пълнене и качеството на зърното.

Що се отнася до разтоварването, и трите модела EVION са оборудвани с разтоварващ шнек с диаметър 330 мм за разтоварване на зърното и скорост на разтоварване от 90 литра в секунда – което означава, че разтоварването може да бъде завършено за 1 до 1,5 минути. Ъгълът на завъртане от 105 градуса на шнека гарантира, че операторът винаги има перфектна видимост върху процеса на разтоварване. Въртящ се накрайник на шнека за разтоварване на бункер за зърно, който се използва в TRION и LEXION, се предлага като опция при EVION. С него се осигурява високопрецизен контрол на потока на зърно към транспортното ремарке.

Друг силен аргумент в полза на моделите EVION може да се намери в елеватора за зърно, чийто увеличен транспортен капацитет от 34 ./сек. означава, че разполага с всичко необходимо за прибиране на зърно от места с висок добив и с използването на 6-редови приставки.

Нарязване и разпръскване на слама без компромиси

На места със среден до висок добив, по-специално, фермерите отдават голямо значение на доброто нарязване и разпръскване на сламата. Ето защо, за първи път в този клас, EVION се предлага с опционална сечка със 72 ножа като алтернатива на стандартната версия с 52 ножа. Контраножът и фрикционното дъно могат да се регулират без инструменти, докато превключването от нарязвяне към работа на откос се извършва от дясната страна на капака за изхвърляне на сламата. Насочващите разпределители за слама се регулират ръчно спрямо работната ширина на хедера, така че да се осигури равномерно разпределение дори при работа с хедер с ширина  6,80 м. Плявата и късата слама могат да се разпределят по работната ширина чрез опционално предлаганите  радиални разпределители с хидравлично задвижване.

Мощен 6-цилиндров двигател Cummins с DYNAMIC POWER

Общото за всичките три модела EVION е 6,7-литровият двигател Cummins B6.7, който отговаря на стандарта за емисии Stage V. Това е същият шестцилиндров common rail двигател, използван в серията TRION, и се отличава със с висок въртящ момент при ниски обороти. Пълната номинална мощност от 204 (EVION 410), 231 (EVION 430) и 258 к.с. (EVION 450) е налична при едва 1900 об./мин., докато скоростта на празен ход е едва 800 об./мин. (1200 об./мин. с активни хидравлични функции). Управлението на двигателя DYNAMIC POWER гарантира, че двигателят доставя толкова мощност, колкото е действително необходима по всяко време. Тази система може да намали разхода на гориво с до 10 процента. Когато системата за разтоварване на бункера за зърно е активна, най-високото ниво на мощност се активира автоматично.

Достъпът до двигателя е отличен, необходимо е да се вдигне само предния капак, който осигурява защита от отлагания на прах и мръсотия. Въртящата се решетка на радиатора почиства непрекъснато зоната на засмукване на въздух. За ежедневни задачи по почистване има въздушен компресор с три точки на свързване – близо до кабината (за почистване на кабината), вляво над задния мост (почистване на зоната на ситата и сламотръсите) и близо до двигателя (почистване на зоната на двигателя) – предлага се като опция.

Предаването на мощност към различните задвижващи механизми на машината се управлява от система, базирана частично на компоненти от TRION и LEXION. Задвижването на мотовилото, наклонената камера и механизмът за реверсиране на приставката, както и вършачният барабан и вариаторът на вентилатора се управляват хидравлично – уникален подход в този клас, който позволява изключителна надеждност на работа при трудни и променящи се условия. Други важни възли като варитора на вършачния барабан, сечката, приставката и разтоварващия шнек се активират и деактивират електро-хидравлично. Използването на обтегачи на ремъчните предавки опростяват ежедневните проверки на машината.

Задвижването на машината е хидростатично,  3-степенно  и с ръчно превключване на предавките. Предлага се избор на максимална скорост – 20, 25 или 30 км/ч. За версията MAXI се предлага блокировка на диференциала с електрическо задействане за предните колела с диаметър до 1,85 м. За задния мост клиентите могат да избират колела с диаметър 1,35 м или за максимална защита на почвата до 1,50 м.

За дълги работни дни: просторна кабина с CEMIS 700 и CMOTION

При влизане в кабината веднага ще бъдете поразени от простора и модерния подлакътник за управление с ергономичен многофункционален лост CMOTION, ясно разположената клавиатура на терминала CEMIS 700. 7-инчовият CEMIS 700, който може да се регулира до позицията, която е най-подходяща за всеки оператор, има дисплей с висок контраст, позволяващ всички функциите на машината да се наблюдават лесно, дори при ярка слънчева светлина. Възможността за извикване на запазени настройки за всички обичайни култури за вършитба, позволява бърза настройка на машината и е лесно, спестява време при смяна на видовете зърно. Операторът може да отмени записаните настройки по всяко време и да ги коригира в съответствие с преобладаващите условия.

Допълнителни предимства на CEMIS 700 включват способността му да съхранява задачи и да записва разхода на гориво отделно за пътна и полска работа, както в литри на час, така и в литри на хектар. Тъй като CEMIS 700 е с ISOBUS терминал, той може да се използва и за други задачи с трактори и инвентари извън сезона на жътва.

Всички модели EVION са стандартно оборудвани с климатроник и камера, докато степенките на кормилната колона са налични като опция, както и 30-литровото хладилно отделение под седалката на оператора. Други допълнителни елементи включват удобна седалка с въздушно окачване, електрически регулируеми огледала за обратно виждане и втора камера.

Кабината също така предлага множество места за съхранение, както и един USB порт и два USB-C порта, които могат да се използват за зареждане на смартфони, таблети и други устройства.

Въпреки че моделите EVION вече са оборудвани стандартно с цялостен пакет LED осветление, списъкът с опции осигурява общо до 17 LED работни светлини фабрично.

Хедери с работна широчина до 6,80 мс лесен за използване мултикуплунг

Със своята универсална наклонена камера и мултикуплунг на CLAAS, EVION може да работи с всички модели хедери, които се ползват при сериите TRION и LEXION, и са с работна ширина до 6,80 м или с адаптер за царевица до 6 реда. При версиите CLASSIC, предната приставка се задвижва от един ремък, докато версиите MAXI имат два. Ето защо версията MAXI на EVION се препоръчва за жътва на царевица. Пакетът TREND включва стандартно адаптиране по контура на полето. Това автоматично настройва височината на приставката спрямо неравностите на терена, в надлъжно направление. Моделите EVION в конфигурация BUSINESS са стандартно оборудвани със системата AUTO CONTOUR (опция за версията CLASSIC), която се програмира чрез CEMIS 700 за прецизно регулиране хедера, за да се справи с неравностите на полето, както в надлъжна , така и в напречно на посока.

Основни предимства на зърнокомбайна EVION:

– Три модела с мощност на двигателя от 204 до 258 к.с
– CLASSIC базова версия предимно за вършитба на зърно
– MAXI версия за по-добра производителност при царевични и бобови култури
– Пакети на оборудване TREND и BUSINESS с богат набор от допълнителни функции
– Използване на доказани компоненти от TRION и LEXION
– Еднобарабанен вършачен механизъм с голям, 600 мм вършачен барабан и широчина на – наклонената камера от 1420 мм
– MULTICROP вършачна контра с 0,95 м2 площ
– Пет дълги сламотръса оптимизирани да поддържат потока на културите и площ за сепарация от 6,25 м2
– Допълнителен активен мониторинг на потока на културите с CEMOS AUTO CROP FLOW
– Високоефективно очистване с 4,80 м2 площ на ситата; измерване на загубите и електрическо регулиране на ситата като стандарт
– Капацитет на бункера за зърно до 8000 л и бързо разтоварване с 90 л./сек.
– Високопроизводителен зърнен елеватор с дебит 34 л./сек.
– Сечка с 52 или 72 ножа; по избор с радиален разпределител за плява
– Висок въртящ момент при ниски обороти от шестцилиндровия двигател Cummins
– DYNAMIC POWER управление на двигателя за икономия на гориво до 10 процента
– 3-степенно хидростатично задвижване
– Защита на почвата с диаметър на гумите до 1,85 м отпред и максимум 1,50 м отзад
– Просторна кабина с автоматичен климатроник, седалка с въздушно окачване и ергономичен контролен подлакътник, включително CEMIS 700 и CMOTION
– Пакет LED осветление за перфектно вечерно/нощно осветяване на работната зона
– CEMIS 700 с управление на задачите и диференцирано регистриране на разхода на гориво
– Опростена поддръжка чрез три точки за свързване на компресора, LED осветление за поддръжка и отличен достъп навсякъде

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top