25 години хибридна технология с LEXION на CLAAS - РАПИД КБ ЕООД

25 години хибридна технология с LEXION на CLAAS

Точно преди 25 години със своя LEXION 480 CLAAS представя не само най-мощния зърнокомбайн в света по това време, но и една изцяло нова концепция за вършитба, която все още остава ненадмината със своята производителност при всякакви експлоатационни условия.

Патентованата хибридна система APS, комбинация от вършачен апарат APS и система за сепариране на остатъчното зърно ROTO PLUS, стана световна новост на изложението Агритехника 1995 и оттогава насам зададе стандарта за високомощностни зърнокомбайни по отношение на производителността и качеството на зърното, както и пригодността за различни видове култури. В сравнение с вършачния апарат APS на сламотръсните зърнокомбайни MEGA диаметърът на вършачния барабан е увеличен от 450 мм на 600 мм, ширината на наклонената камера – от 1580 мм на 1700 мм. За защитено сепариране на остатъчното зърно са използвани два плавно работещи аксиални ротора. Така при първата серия LEXION 480 при вършитбата на зърното стана възможна производителност от над 35 тона/час, а с по-дългите ротори, доставяни от 1996 г. насам, дори и над 40 тона/час. Активните радиални разпределители, разпределящи сламата по цялата ширина на рязане на хедера и модерната VISTA CAB с монитор CEBIS също бяха новаторски.

През 1998 г. LEXION 480 отново е първият голям зърнокомбайн с гумено-верижно задвижване на предния мост, подходящ за масово серийно производство – TERRA TRAC. Те отговарят на необходимостта от защита на почвата на фона на все по-широки и тежки хедери. Освен това транспортната ширина остава в рамките на 3,5 метра. От 2011 г. става даже възможно да се достигне транспортна скорост до 40 км/ч с гъсенични вериги – рекорд по онова време!

10 000-ният LEXION слиза от производствената линия още през 2002 г. – модел 480 с оборудване TERRA TRAC. Само 3 години по-късно серията LEXION 600 преминава бариерата на производителност от 60 тона/час при пшеницата. Новото измерение на производителността е потвърдено от официален рекорд на Гинес през 2008 г.: досега никой не е успял да ожъне 532 тона пшеница за период от 8 часа с един единствен комбайн. През 2011 г. LEXION 770 TERRA TRAC отново счупи този рекорд и в рамките на 8 часа овърша невероятните 675 тона пшеница във Великобритания.

Крачка към нови измерения

През 2019 г. CLAAS представя четири нови серии LEXION, второто, новосъздадено поколение на успешните големи зърнокомбайни с по-голяма мощност, по-голяма производителност, повече интелигентност и още повече комфорт – както и с най-големия бункер за зърно на пазара от 18 000 литра и впечатляваща скорост на разтоварване до 180 л/сек. Новите LEXION, от които две серии със система за вършитба и сепариране APS SYNFLOW HYBRID са отличени с Машина на годината 2020, оборудвани с най-модерните двигатели на MAN и Mercedes-Benz, отново поставят стандарти за икономия на гориво. Тук не бива да се подценява ролята на водещата система за оптимизация на машините CEMOS AUTOMATIC, която непрекъснато оптимизира области като първично сепариране, почистване, вторично сепариране и натоварване на двигателя като самоусъвършенстваща се система.

Топ моделът LEXION 8900 с максимална мощност от 790 к.с. е толкова мощен, че не може да се използва с пълен капацитет на пазари като Северна Америка със сравнително ниски добиви и малки количества слама и поради това не се продава там. През лятото на 2020 г. настоящият флагман на Харзевинкел, LEXION 8900 TERRA TRAC на моменти успя да постигне при реални условия във Великобритания производителност от над 100 тона/час пшеница при средна стойност от над 94 тона/час и загуба на зърно под един процент. Тук ясно изпъква очевидната сила на хибридната технология: кривата на производителността почти изобщо не намалява дори в късните вечерни и нощни часове, които се характеризират с нарастващи нива на влага както при сламата, така и при зърното. Именно това оценяват земеделските производители и контрагенти наред с отличната пригодност за различни видове култури на LEXION APS SYNFLOW HYBRID. „При толкова много положителни характеристики CLAAS очевидно ще залага и в бъдеще на системата APS SYNFLOW HYBRID в горните класове на производителност“, заявява Ян-Хендрик Мор, който отговоря за област Събиране на зърното в ръководството на концерна CLAAS. „Това означава, че премиерният клас LEXION е по-добре оборудван от всеки друг зърнокомбайн, за да отговори на разнообразните изисквания на глобалния пазар. Най-доброто доказателство за това са доволните и следователно лоялни клиенти от цял ​​свят. Въпреки това натискът, свързан с разходите и времето, както и изискванията по отношение на комфорта, продължават да се увеличават, което за нашите инженери представлява ежедневен стимул за усъвършенстване на зърнокомбайните CLAAS.“.

Хибридната технология на вършитба беше внедрена от CLAAS през последните години и в средния клас на производителност. Така например от 2009 г. насам вършачният апарат APS в комбинация с единичен ротор при TUCANO HYBRID е част от продуктовата гама. Междувременно през 2019 г. още един светлозелен хибриден зърнокомбайн – най-младият член от семейството на хибридите на CLAAS – е спуснат от производствената линия в Китай: DOMINATOR 370.

Между другото: настоящият рекорд за вършитба на царевица за зърно бе поставен в САЩ в началото на ноември с CLAAS LEXION 8600 TERRA TRAC. Със специалиста по продуктите от серията LEXION Уес Уъртмен на волана, хибридната машина от клас 8 е ожънала невероятните 2041 тона (57 926 сухи бушела) за 8 часа, което представлява над 250 тона/час средно. Това означава, че LEXION 8600 задминава предишния рекордьор LEXION 760 TT с цели 84 процента!

Въпреки това: CLAAS никога не се задоволява с рекордните си постижения – развитието продължава…

Днес моделите LEXION от последно поколение продължават да задават стандарти по отношение на производителност, ефективност и автоматична оптимизация на машината, това се отнася най-вече за флагмана LEXION 8900.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top