CEMOS навлиза във високия клас трактори XERION от CLAAS - РАПИД КБ ЕООД

CEMOS навлиза във високия клас трактори XERION от CLAAS

Точно навреме за пускането на пазара на серията XERION 12, CEMOS – водещата в света система за подпомагане на оператора и оптимизация на процесите при тракторите – вече е налична в най-високия мощностен клас до 650 к.с.

В помощ за всеки оператор

Представен за първи път на Agritechnica през 2017 г. и награден със сребърен медал от Комисията за иновации, досега CEMOS се предлагаше само за стандартни трактори CLAAS с безстепенна трансмисия CMATIC. Но от 2024 година самообучаваща се система за подпомагане на оператора и оптимизация на процесите ще бъде налична като оборудване и за големите и трактори XERION 4200, 4500, 5000, 12.590 и 12.650. Системата може да бъде добавена като софтуерна актуализация към съществуващи машини със сензорен терминал CEBIS

CEMOS за трактори помага на водача да оптимизира баластирането, налягането в гумите, управлението на двигателя и скоростната кутия и да използва най-добрите настройките, за да се извърши полевата работа възможно най-ефективно и продуктивно при изключително висок стандарт на работа. По време на работа параметри като сцепно съпротивление на почвата, релеф или нетно съотношение на сцепление често се променят (особено по време на почвообработка), CEMOS непрекъснато сравнява записаните променливи с постижимия оптимум и предлага допълнителни корекции на водача, насочени към подобряване ефективност и производителност. Освен това, полученото намаление на разхода на гориво води до значително намаляване на емисиите на CO2. Допълнително предимство е подобреното ниво на защита на почвата, тъй като корекциите на баласта и налягането в гумите, комбинирани с интегрираното приложение Terranimo®, намаляват контактния натиск върху земята, като по този начин се избягва неоправданото, неефективно и вредно приплъзване на колелата.

CEMOS вече е наличен за серията XERION 12, както и за XERION 5000, 4500 и 4200 и може да е като надграждащ модул към съществуващи машини, оборудвани със сензорен екран CEBIS.

Одобрен от DLG потенциал за оптимизация

По време на DLG тест през 2020 г. (DLG Test Report 7096) с два трактора AXION 870 CMATIC с прикачни култиватори бе установено, че CEMOS намалява разхода на гориво с до 16,8 процента и увеличава производителността на площ с до 16,3 процента. Чрез непрекъснато сравняване на данни от сензори за реалната работна скорост, теглителна сила, приплъзване на колелата, разход на гориво, скорост на двигателя, заедно с други променливи, бе доказано, че CEMOS предоставя ценна помощ дори за опитни водачи – така че дори най-добрите могат да бъдат още по-добри. Чрез този процес на непрекъснато синхронизиране на данни, системата може точно да идентифицира и количествено да определи оптималните работни състояния и променливи по време на динамична работа на полето и след това да предложи текущи корекции на оператора. Точно това отличава CEMOS от другите налични на пазара системи без функция за самообучение.

Подходът, диалогово базиран, гарантира, че водачът участва активно във всички оптимизации и така непрекъснато се учи и той. CEMOS може да се опише и като програма за обучение както за опитни, така и за по-малко опитни, оператори.

Трета силна страна на CEMOS: защита на почвата

CEMOS за трактори включва функцията Terranimo® като стандартно оборудване от лятото на 2022 г., позволявайки на настройките на трактора и прикачения инвентар да оптимизират още повече работата на полето с приоритет почвената защита. Terranimo® е симулационен модел за изчисляване и визуализиране на риска от вредно уплътняване, разработен от Бернския университет за приложни науки (BFH-HAFL) в сътрудничество с Agroscope Research Institute в Рекенхолц, Орхуския университет в Дания и Шведския университет по селскостопански науки (SLU). Алгоритмите му се основават на десетилетия комбинирани знания. Те се обединяват с параметрите, съхранени от водача в CEMOS, като тип и състояние на почвата, работна дълбочина, състояние на полето (необработено, плитко или дълбоко обработено), инвентар, тип гума, баласт и т.н., така че да не са необходими допълнителни данни за въвеждане при използване на Terranimo®.

Използвайки тази информация и инженерната механика, предоставена от CEMOS, като статични и динамични натоварвания на осите, Terranimo® изчислява риска от уплътняване за три отделни слоя почва, който след това се показва в терминала CEBIS. CEMOS използва тази информация, за да направи допълнителни препоръки към водача относно баластирането и оптимизирането на налягането в гумите, които гарантират по-щадящо за почвата шофиране.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top