CLAAS разширява приложението CEMOS за трактори - РАПИД КБ ЕООД

CLAAS разширява приложението CEMOS за трактори

Системи за подпомагане на оператора и оптимизация на машината

След въвеждането на CEMOS за трактори при сериите ARION и AXION от CLAAS през 2020 г., диалогово-базираната система за подпомагане на оператора вече е достъпна и при големите серии полу-верижни машини AXION 900 TERRA TRAC. В допълнение, асистентът за настройка на инвентара е допълнен с дискови косачки, при това без допълнително оскъпяване на системата.

След като установи технологично лидерство със самообучаващата се система за подпомагане на оператора и  оптимизация на машината при  комбайни и силажокомбайни, през 2020 г. CLAAS доразви тази новаторска технология и при тракторите с представянето на CEMOS за трактори. Удостоената през декември 2020 г. с печат за качество „Одобрено от DLG“, тя удостоверява увеличена производителност от единица площ  с до 16,3% и в същото време икономия на  гориво до 16,8% по време на почвообработка. Постигнатите ефективни икономии от CEMOS за трактори са толкова впечатляващи, че CLAAS AXION 960 CEMOS е избран за УСТОЙЧИВ ТРАКТОР НА ГОДИНАТА 2021 г. от група от 26 международни журналисти.

По-рано CEMOS за трактори се предлагаше само за сериите CLAAS ARION 500, ARION 600, AXION 800 и AXION 900 – и версиите с CEBIS и безстепенната трансмисия CMATIC, като до момента обхващаше само почвообработка. Сега CLAAS разшири гамата както на машините, така и на приложения в обхвата на CEMOS за трактори.

CEMOS оптимизира работата с косачки

През пролетта на 2021 г. CEMOS за трактори ще бъде разширен, за да включи дискови косачки. Асистентът за косачка е предназначен за всички марки навесни задни и предни косачки, както и комбинации  от предна и задна косачка,и конфигурация  „пеперуда“. Операторът въвежда работната ширина само веднъж,  след което основни настройки, като например културата (напр. трева, люцерна, зелена ръж и др.),  начинът на полагане (широко разстилане или откос) и скоростта на силоотводния вал. След това CEMOS помага на водача да подравни коректно косачната греда, да настрои правилната височина на косене и натиска върху терена, да регулира височината на повдигане и да избере подходящо припокриване. Системата се грижи за основните настройки, като например настройка на положението на долните и горните рамена на навеса на трактора и натягането на  долните рамена  със страничните стабилизатори, както и указване на правилната дължина на задвижващия вал. CEMOS за трактори също помага на водача да избере подходящата скорост на кондиционера и дава препоръки за регулиране на барабаните или дисковете за регулиране на откоса преди започване на работа. Всички конвенционални стратегии за полагане се съхраняват в системата за косачкисъс слято полагане на откосите.. Освен това, CEMOS за трактори предлага подходящи настройки за скоростта на ремъка.. И ако комбинация от косачки е оборудвана с хидравлично регулиране на натиска върху терена и сливане на откосите, това също може да бъде взето под внимание от системата.

За допълнително намаляване на натоварването на водача, CEMOS за трактори може да помогне и при програмирането на системата за обръщане в края на полето и присвояването на функционалните бутони, особено при работа с ISOBUS.

Той също така подпомага настройките на транспортното положение при движение по пътя, като гарантира, че косачната греда  на предните косачки е заключена или, че не е превишена максимално разрешената транспортна височина.

Асистентът за дискови косачки ще се предлага от пролетта на 2021 г. при всички системи CEMOS за трактори като допълнителна функция без допълнително заплащане. Тази функция може да бъде добавена на трактори, вече оборудвани със CEMOS, чрез актуализация на софтуера.

CEMOS за трактори вече се предлага за AXION TERRA TRAC

Сега, големите серии трактори AXION 930 TERRA TRAC и AXION 960 TERRA TRAC с окачено и полу-верижно задвижване също могат да се възползват от водещата самообучаваща се система за подпомагане на оператора и оптимизация на машината – в момента единствената по рода си в света. Основният принцип на работа на CEMOS за трактори, както и интегрираният помощник  за плугове и дискови косачки са заимствани от сериите ARION и AXION. Серията полу-верижни машини, обаче, изисква специално да се модифицират налягането в гумите и зоните за баластиране, тъй като много по-голяма част от теглителната сила се предава през задната ос и веригата в сравнение със стандартните трактори не могат да се използват тежеститв задните колела . Така системата, разработена за AXION TERRA TRAC, използва само налягането в гумите на предната ос, като водачът просто въвежда ширината на веригите в основните настройки.

Тъй като гъсеничните вериги имат по-голямо контактно петно от конвенционалните гуми и този възел е по-тежък, обикновено не е необходимдопълнителен баласт на задната ос. С CEMOS за трактори, AXION TERRA TRAC – вече доказано най-щадящият почвата верижен трактор на пазара – ще бъде още по-ефективен, още по-гъвкав и още по-щадящ почвата. Това е така, защото CEMOS за трактори помага на оператора да избере най-подходящата стратегия за баластиране, за да се избегне свръхбаластиране, водещо до ненужно високо налягане върху почвата, и в същото време да се постигне оптимално сцепление и така да се предотврати увреждане от приплъзването. В комбинация с намален разход на дизелово гориво, това означава  изключително ниво на устойчивост.

Архив със снимки е достъпен на claas-group.com

Широка гама от снимки е достъпна за безплатно ползване във вашите журналистически репортажи на: www.claas-group.com > Picture archive

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top