Новият терминал CLAAS CEMIS 1200 улеснява работата с  референтни линии и колеи

Новият терминал CLAAS CEMIS 1200 улеснява работата с  референтни линии и колеи

Универсалният терминал на CLAAS CEBIS 1200 вече с нови функционалности

CLAAS CEMIS 1200

CLAAS добави нови функционалности към своя универсален терминал CEMIS 1200. Възможността за дефиниране на множество референтни линии и отделни сегменти от полето, с помощта на маркери за границите, носи значително удобство за оператора, особено по време на култивиране и сеитба. Освен това колеите вече могат да бъдат маркирани с цветни и звукови сигнали, а основните данни могат да се създават и обработват директно на терминала.

Представен за първи път през 2021 година като част от оборудването на комбайни TRION и от 2022 г. предлаган при трактори CLAAS и силажокомбайни JAGUAR, универсалният терминал CEMIS 1200 с новия GPS PILOT вече е стандартното оборудване за всички самоходни машини на CLAAS, не само за автоматично управление, но и като възможност за управление на всички приложения и гарантиране на интелигентно земеделие. Наследникът на терминала S10 разполага с 12-инчов цветен сензорен екран и е оборудван с богат избор от коригиращи сигнали и ISOBUS функции. Освен онлайн документация, той може да управлява чрез ISOBUS прикачното оборудване (в допълнение към терминала CEBIS), широка гама от приложения за управление на задачи (Task Controller), автоматично управление на секции и  прилагане на променливи норми при тракторите. Новите функции ще бъдат достъпни на терминала от 2024 година. Те са разработени от инжинерите на CLAAS E-Systems в Дисен, Германия.

A-B линии и контури по заявка: запазете множество референтни линии за поле

Една от новите функции на GPS PILOT CEMIS 1200 е автоматичното създаване на множество различни референтни линии в рамките на едно поле. Използвайки записани или импортирани граници на полето, A-B линии и контури за различни области и участъци от полето могат да бъдат изчислени и запазени преди култивиране. Тази функция улеснява работата в полета с неправилна форма, тъй като няколко последователни операции и    заоблени граници на полето, могат да бъдат запазени като референтни линии в допълнение към основната посока на работа. Когато водачът превключи на друга част от полето, той просто активира референтната линия за съответната зона и след това възобновява работата веднага с максимална прецизност.

Край на пропуснатите следи: цветен дисплей и звуков сигнал

Функцията за управление на междуредията в CEMIS 1200 също намалява значително натоварването. Водачът може предварително да посочи къде да се направи първата колея и какъв да е интервала между всяка от тях (в x пъти работната ширина). След това лентите се маркират цветно на екрана на CEMIS 1200, още по време на работа. Освен това може да се активира и звуков сигнал, за да напомни на водача къде точно в полето да създаде коловоз. Това означава, че следите вече не могат да бъдат пропуснати – например при сеитба на зърнени култури, царевица или цвекло, засаждане на картофи или създаване на интервални междуредия по наклони – което позволява на водача да се съсредоточи изцяло върху наблюдението и управлението на машината. Също така е възможно сигналът да се настрои да се чува само когато се движите по дадена линия или когато излезете от нея.

Други нови функции – налични и като софтуерна актуализация

Допълнителни нови фукции ще бъдат въведени през новата моделна година на  CEMIS 1200. Всички нови и подобрени функции, включително новия мениджър на междуредията и автоматичното създаване на множество референтни линии на поле въз основа на границите на полето, могат да бъдат добавени към вече закупените терминали CEMIS 1200 чрез софтуерна актуализация.

От 2023 година, следните допълнителни функции ще бъдат включени в CEMIS 1200:

• В допълнение към трите познати функции ‘ISOBUS с TC-SC‘, ‘Автоматичен режим на управление’ и ‘Ръчно активиране’, е налична четвърта ‘Работна позиция в CEBIS’ за активиране на картата за покритие на дисплея. Това показва на картата, когато функция на CEBIS – като работа с навес, хидравличен клапан или ВОМ – е активна и другите три функции не се използват.
• Специално конфигуриран GPS PILOT вече е наличен за XERION за офсетно управление (рачешки ход, плавен режим).
• Направени са множество подобрения в потребителския интерфейс. Те основно позволяват директен достъп до повече параметри на изгледа на картата, както и повече опции за персонализиране на различни изгледи. Четливостта също е подобрена в много  отношения.
• Изгледът на картата вече разполага с повече нива на увеличение, включително ниво на увеличение, което предоставя общ преглед на полето. Графиките на коловозите, междуредията и референтните линии завършват на границите на полето
• Сензорът за яркост превключва автоматично между дневен и нощен режим. Дисплеят може да се изключи напълно, когато не е необходим (напр. при пътуване между полета).
• Основни данни като стопанство, дейност или оператор вече могат да се създават и редактират директно на терминала, включително добавяне на коментари. Импортираните основни данни могат също да се редактират директно от терминала.
• Чрез NMEA Out данните за GNSS позицията могат да се прехвърлят в реално време от трактора към други подходящи работни компютри (към стандарт NMEA 0183) или към ISOBUS (стандарт NMEA 2000) – например за приложения за управление на секции при тороразпръскване, при пръскане или сеитба със собствен терминал на прикачния инвентар

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top