Unstoppable: 50 години самоходни силажокомбайни JAGUAR от CLAAS - РАПИД КБ ЕООД

Unstoppable: 50 години самоходни силажокомбайни JAGUAR от CLAAS

CLAAS положи основата на безпрецедентна история на успеха в сегмента на самоходните силажокомбайни с пускането на JAGUAR 60 SF през 1973 г. С много иновации и ефективни технологии, JAGUAR постигна не само световна репутация, но и лидерство на пазара при силажокомбайните. Днес JAGUAR остава избор номер 1 за фермери и контрактори по целия свят. Благодарение на изключителната си технология за обработка на зърната и задвижващите системи, които защитават почвата.

Подобно на тракторите и комбайните, днес самоходният силажокомбайн е ключова машина за много фермери и предприемачи, както и за селскостопанския сектор като цяло. Гарантира идеална дължина на нарязване и обработка на зърната, както и най-добра производителност и гъвкавост – независимо дали става въпрос за прибиране на висококачествен фураж за животни или прибиране на биомаса. CLAAS, лидерът на световния пазар, вече може да погледне назад към половин век самоходни силажокомбайни JAGUAR с произведени над 45 000 бройки.

„В продължение на 50 години JAGUAR е символ на иновациите, ефективността, производителността и надеждността през тези пет десетилетия“, казва Доминик Гроте, старши вицепрезидент в бизнес направление Самоходни комбайни. „Но CLAAS не дължи позицията си на лидер на световния пазар само на технологичния напредък и на разработчиците, но и на обратната връзка от нашите клиенти. Голяма част от заслугата трябва да бъде и на нашите дистрибутори и сервизни партньори, защото силажокомбайнът е ключова машина, особено за контрактори, и краткият резултат, подпомогнат не само от надеждна технология, но и от високоефективна система за доставка на части и бързо, професионално обслужване е решаващ фактор.“

1973 – 2023: 50 години CLAAS JAGUAR – през този период повече от 45 000 самоходни силажокомбайни JAGUAR са напуснали завода в Харзевинкел.

Лидер с ниски експлоатационни разходи и висока добавена стойност на употребяваните машини

Технологичният прогрес и оптималната ефективност не са единствените фактори, които са позволили на JAGUAR да защити своята челна позиция и до днес. Висококачествените компоненти с ниски разходи за износване, първокласното обслужване от дистрибуторите на CLAAS и бързата наличност на части също играят важна роля. Това са фактори, на които клиентите могат да разчитат, независимо дали купуват нови или използвани машини. В рамките на глобалната търговска мрежа на CLAAS, употребяваните машини JAGUAR пресичат националните граници – и дори океаните – за нарязване на слонска трева или слама от захарна тръстика в Тайланд и лавандула в Южна Франция. Ето защо никой друг силажокомбайн не е в употреба толкова дълго, колкото JAGUAR. И това е и причината един употребяван JAGUAR никога да не чака дълго за нов собственик.

Първи стъпки – с помощта на технологията на комбайна

Започвайки през 70-те години на миналия век, нарастващото отглеждане на царевица и тенденцията към самоходни машини доведоха до постепенно преминаване от прикачни към самоходни силажокомбайни, развитие, което се случи почти едновременно в Северна Америка, Европа, а също и в тогавашния Източен блок. CLAAS навлезе в този силно обещаващ сегмент на растеж през 1973 г. с JAGUAR 60 SF, след като двама дистрибутори преди това бяха произвели първите прототипи по своя собствена инициатива. Продажбите на модела със 120 к.с., чиято разработка се основава на ключови елементи моделите зърнокомбайни от онова време, достигнаха 33 бройки през първата година и нараснаха до 500 машини до момента, в който производството приключи през 1976 г.

Скоро стана ясно, че по-специално контракторите искат още по-мощна машина. Отговорът идва през 1975 г. под формата на JAGUAR 80 SF. Разработен в завода на CLAAS в Бад Заулгау , новата машина е с мощност от 213 к.с., с три и четири редови приставки за царевица, ускорител за масата и новата система за автоматично водене на CLAAS. Също така бе добавена възможността за разделяне на корпуса на приемната камера  и корпуса на нарязващия барабан, което улесни значително задачите по поддръжката. По същото време CLAAS вече разработваше наследника на JAGUAR 60 SF. JAGUAR 70 SF имаше по-голям цилиндър за нарязване и избор между двигатели с мощност 150 или 175 к.с. Представен е на пазарае за сезон 1976/77 г. можеше да прибира царевица с постоянна производителност от 75 тона на час.

Създателят на модата става лидер на световния пазар

Едно десетилетие след пускането на пазара на JAGUAR 60 SF, през 1983 г. се наблюдава огромен скок в технологиите под формата на новата серия JAGUAR 600, която поставя нови стандарти за производителност и качество на рязане, както и дизайн. Основните нови функции бяха детектор за откриване на метални примеси, раздробител за зърнати и зърнаускорител за зърната. Най-съвременните двигатели на Mercedes-Benz обещават висок въртящ момент с нисък разход на гориво. Впечатляващата нова кабина, заимствана от зърнокомбайните DOMINATOR и с високо ниво на шумоизолация, осигури отлична ергономичност. Нов джойстик позволи управлението на множество функции, без операторът да препозиционира дясната си ръка.

Мощността на двигателя до 300 к.с. означаваше, че вече е възможно да се използват хедери за царевица с ширина до 6 реда, развитие, което доведе до допълнително повишаване на ефективността на машината. Нов нарязващ барабан с множество ножове, подредени в изместен „V“ модел, бе наличен за прибиране на реколтата от силаж или царевица. През 1988 г. по-нататъшните актуализации на серията включват нова кабина. JAGUAR 695 MEGA с мощност от 354 к.с. също направи своя дебют като новия водещ модел на успешната серия.

Представянето на изцяло новата серия JAGUAR 800 през 1994 г. беше сензационно развитие, което изведе CLAAS в ново измерение на производителност и подчерта претенциите за технологично лидерство – марката, която беше лидер на европейския пазар с JAGUAR 600, сега беше световен лидер на пазара за самоходни силажокомбайни. Освен това, със своите 481 к.с., JAGUAR 880 беше и най-мощният силажокомбайн в света по това време. В резултат на това за първи път 8 реда царевица едновременно можеха да бъдат прибирани с една приставка.

Една година по-късно RU 450 се присъедини към продуктовото портфолио като първия хедер за царевица на CLAAS, с работна ширина от 4,5 м. Чрез монтиране на двигателя напречно зад задната ос, той може директно да предава мощност към нарязващия барабан с помощта на ремък. Той също така действаше като противотежест на широките предни приставки. При смяна от жътва на царевица към прибиране на тревна маса, раздробителят може да демонтира бързо и лесно – и обратно, ако е необходимо. Мощен шнек осигурява дълго и точно разтоварване към камиони и ремаркета – и дори над горната част на превозното средство, към което е закачено ремаркето. Новата кабина с нейното извито предно стъкло и пасажерска седалка постави нов стандарт, особено за видимост и простор. От 1997 г. няколко единици бяха произведени като модели FIELD SHUTTLE в лимитирано серийно производство.

През 2001 г. JAGUAR 900 става първият модел, който преодолява „бариерата“ от 600 к.с. Още веднъж; новата кабина с цифров терминал и модерен многофункционален лост за управление изпревари конкуренцията. На всичкото отгоре, от 2003 г. JAGUAR SPEEDSTAR, в достига максимална изходна мощност от 623 к.с. и става първият силажокомбайн, одобрен за движение с 40 км/ч по пътя.

Ефективност чрез интелигентност

2008 г. донесе следващия квантов скок: новата серия JAGUAR 900, която издигна границите на производителността още по-високо и дори включваше двойна двигателна система, способна да предостави до 830 к.с. в модела 980. Нарязващият барабан V-MAX с нов дизайн и неговите ножове с форма на лопатка бяха върхово постижение при качеството на рязане, ефективността и ясните предимства по отношение на поддръжката. Новото поколение кабина осигури по-голям комфорт и удобство на оператора – както и опционалната автоматична камера и система за управление AUTO FILL. В допълнение към тези предимства, серията 900 отбеляза висока оценка със своята интелигентна система за управление на двигателя DYNAMIC POWER, която коригира кривата на мощността на двигателя спрямо задачата и осигурява икономия на гориво до 10 процента в режим на частично натоварване.

От 2012 г. наличието на допълнителен NIR сензор позволява непрекъснато измерване на съдържанието на сухо вещество и други състави в допълнение към точната специфика на отделните зони на полето, базирани на предходна документация – например за баланса на хранителния поток. Системата за контрол на променливото налягане в гумите също беше налична фабрично не само за задвижващата ос, но и за управляващата ос, което беше уникална характеристика в сегмента на силажокомбайните, оптимизираща защитата на почвата и повишаваща комфорта при шофиране. През 2014 г. много от тези характеристики можеха да бъдат намерени и в новата моделна серия JAGUAR 800.

През 2015 г. CLAAS придобива технологията за обработка на нарязана царевица SHREDLAGE®, която е разработена в САЩ, и оттогава предлага MCC (MULTI CROP CRACKER) SHREDLAGE®, за да допълни успешната и изключително гъвкава система за раздробяване на царевица. По-нататъшното оптимизиране на потока на културите и шасито на JAGUAR 900 през 2017 г. беше последвано от ново поколение приставки за царевица ORBIS през 2019 г. Две години по-късно автоматичните функции на CEMOS дебютираха в JAGUAR 900, което донесе допълнителни подобрения на производителността и ефективността от серията „големи“ силажокомбайни от Harsewinkel . Към гамата на CLAAS бяха добавени и два силажокомбайна с гумено-верижно задвижване – JAGUAR 960 и 990 TERRA TRAC, чиято уникална система за защита на синорите им позволява да се използват както за жътва на царевица, така и за пасища. Освен че защитава почвата, тази система поставя нови стандарти за водене на предното прикачно оборудване.

Специален модел на Agritechnica 2023

На Agritechnica 2023 CLAAS ще отбележи 50 години от JAGUAR с пускането на специална серия, включващ юбилейната графика, както и „пакет за водача“. В центъра на празника ще бъде откриването на щанда на CLAAS в Agritechnica (зала 13) на специално издание JAGUAR 990 TERRA TRAC с изключителна юбилейна цветова схема. Тази машина ще се появи на демонстрации през  2024 г. и на юбилейни събития на JAGUAR, организирани от избрани дистрибутори.

Лимитираното издание със специална боя ще има своята премиера като JAGUAR 990 TERRA TRAC на Agritechnica – на щанда на CLAAS в зала 13.

Еволюцията на CLAAS JAGUAR с един поглед :

1973: Пускане на пазара на JAGUAR 60 SF.
1975: Разработен от CLAAS в Бад Заулгау , JAGUAR 80 SF извежда силажокомбайните в ново измерение на производителност със своите 213 к.с. от V10 дизелов двигател.
1977: CLAAS пуска JAGUAR 70 SF като наследник на JAGUAR 60 SF.
1983: Изцяло новото поколение JAGUAR 600 поставя нови стандарти за самоходни силажокомбайни.
1989: JAGUAR 600 S/SL/MEGA с нова кабина, до 354 к.с. и още по-висока обща производителност.
1994: JAGUAR 800 с напречно разположени двигатели, до 481 к.с. и за първи път 8-редов хедер за царевица. През същата година е произведен 10 000-ият JAGUAR – и началото на традицията на специални покрития за боядисване, за да отпразнуват забележителностите на производството на JAGUAR.
1997: JAGUAR FIELD SHUTTLE комбинира силажокомбайн с контейнер за разтоварване.
1998: CLAAS произвежда 15 000-ия JAGUAR, включващ сензационно произведение на изкуството с аерограф.
2001: Смяна на модела и нов флагман в лицето на JAGUAR 900 с 605 к.с.
2003: JAGUAR SPEEDSTAR одобрен за движение по пътищата с 40 км/ч.
2004: Производство на 20 000-ия JAGUAR.
2006: Пускане на пазара на JAGUAR 900 GREEN EYE с до 623 к.с.
2008: Пускане на изцяло новата серия JAGUAR 900 с DYNAMIC POWER и много автоматични функции.
2009: 25 000-ният JAGUAR е JAGUAR 980 с двоен двигател и 830 к.с.
2011: CLAAS произвежда 30 000 JAGUAR със специална черна боя.
2012: Интегрирана NIR сензорна система позволява прецизно измерване на добива на сухо вещество и измерва други съставки, като сурова пепел, сурови влакнини и захар точно за всяка ожъната площ.
2014: Актуализация на серията JAGUAR 800 с по-голям комфорт, по-голяма ефективност и по-голяма производителност.
2017: Новото поколение JAGUAR 900 разполага с променливо вариаторно задвижване на приставката и нова концепция на шасито.
2019: CLAAS пуска на пазара JAGUAR 900 TERRA TRAC с иновативно гумено-верижно задвижване и едновременно с това въвежда CEMOS AUTO PERFORMANCE за JAGUAR.
2019: 40 000-ият силажокомбайн JAGUAR напуска завода в Харзевинкел.
2020: Новите приставки за царевица ORBIS комбинират работна ширина до 9,00 м с транспортна ширина от само 3,00 м и интегрирана транспортна защита: по-голяма безопасност на пътя и значително намалено време за настройка.
2022: Пускане на JAGUAR на новия GPS PILOT CEMIS 1200 за автоматизирано управление и прецизно земеделие.

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top