CLAAS празнува 25 години от създаването на CLAAS XERION с лимитирана серия от модела - РАПИД КБ ЕООД

CLAAS празнува 25 години от създаването на CLAAS XERION с лимитирана серия от модела

При представяне на серията XERION на пазара, преди 25 години, CLAAS определи нови стандарти по отношение на многофункционалност и адаптивност при тракторите с висока мощност. За отпразнуване на юбилея, CLAAS, заедно с търговските си партньори и клиенти, представи лимитирана версия.

1997 година бе крайъгълен камък както в производството на трактори, така и за CLAAS като цяло. С допълването на производствената си гама с XERION 2500,   компанията представи не само най- универсалния трактор с висока мощност, произвеждан до днешна дата,  но също и първия трактор от “Huckepack” насам – т.нар. носач на прикачен инвентар. След повече от 20 години разработване, първият готов за производство XERION, задвижван от 250 к.с. шест-цилиндров двигател на Caterpillar, използващ HM08 CVT трансмисия, също разработена от CLAAS, създаде нов продуктов сегмент. Благодарение на конструкцията си, огромния полезен товар, въртящата се кабина и двете завиващи оси с еднакви задвижващи колела, наред с CVT трансмисията и перманентното задвижване 4 x 4, XERION бе уникален в  много отношения от този момент нататък. Независимо от областите на приложение, като например маневрена самоходна платформа за разпръскване на течна торов със специалното  управление „рачешки ход“ за предпазване на почвата, като компактен самоходен комбайн за цвекло, като самоходна косачка за големи площи с комбинация  от 3 косачки с движение назад или като мощна сеитбена комбинация с кош за семена – XERION открива нови хоризонти на приложение.

Адаптивен, ефективен, мощен – уникален!

С представянето през 2004 г. на XERION 3300, машината преминава към използване на ZF безстепенната трансмисия. От този момент нататък, XERION става синоним на висока теглителна мощност – появява се точно в момента на създаването на тежките интензивни култиватори и късите дискови брани с големи работни ширини. Благодарение на повишената мощност на двигателя – по-конкретно поради появата на XERION 3800 с налична мощност от 379 к.с., появил се през 2007 г. – и теглич с топка, разположен зад кабината, работата с цистерни за течен тор с голям обем стана също възможна. Същевременно, вариантът SADDLE TRAC с кабина, разположена над двигателя, също бе добавен към моделната гама.

През 2009 г, притежаващите висока мощност XERION 4500 и XERION 5000, налични във версии с TRAC и TRAC VC въртящи се кабини, бяха представени на Агритехника за покриване на повишеното търсене на подобрени работни характеристики на двигатели и подобрена теглителна сила. Два флагмански модела с „интелигентна мощност“ се използват почти ексклузивно за тежка и много тежка селскостопанска работа, но също и за теглене/задвижване на дробилки за дървесина,  роторни снегорини и екскаватори.

През 2013 г. настъпва допълнителна промяна в генерацията чрез преминаване към двигатели на Daimler Benz/MTU за HRC пазарите. Моделната гама включва XERION 4000, XERION 4500 и XERION 5000. През следващата година, XERION с висока мощност, бе представен за пръв път на пазара в Северна Америка, а през 2017 г. поставя рекорди в Изпитанията в Небраска за машини от клас с 450 до 500 к.с. по отношение на ефективност, ниска честота на въртене на двигателя, теглителна мощност и нива на шум в кабината.

През 2019 г., като част от прехода към стандарта за емисии Етап V, новите XERION 4200, 4500 и 5000 са пуснати на HRC пазарите. Двата най-мощни модела на XERION също бяха налични като TRAC TS версии с четири триъгълни вериги.

През 2020 г., премиерата в Nordschleife на XERION предизвика международна сензация: На 24 август състезателят Кристиян Менцел завърши легендарното трасе с дължина 20.6 км на Нюрбургринг за 25 минути и 50 секунди – шофирайки на задна скорост с обърната кабина. С над 1 милион гледания до днешна дата, видеото се превърна в абсолютен хит в канала на ‘Auto, Motor und Sport’ в YouTube.

Leave a Comment

БЮЛЕТИН

Абонирайте се за нашия бюлетин

Scroll to Top